Helgoland

 

Helgoland is een Duits Waddeneiland in de Noordzee. In het verleden is het eiland onderdeel geweest van Denemarken en van het Verenigd Koninkrijk, sinds 1890 is het Duits grondbezit. Het eiland staat bekend vanwege haar toerisme maar bij vogelaars en fotografen is het vooral bekend om zijn kolonie Jan van Genten. Eind april zijn Wenda en ik er een aantal dagen geweest. Doelsoorten waren de daar op de kliffen broedende Drieteenmeeuwen, en uiteraard de schitterende Jan van Genten.

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Drieteenmeeuw

DRIETEENMEEUW

Zeekoet

ZEEKOET

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Helgoland staat bekend om haar grote kolonie Jan van Genten. Deze vogel gaat dus veel voorbij komen in deze fotoserie over Helgoland.

Evenals de Jan van Genten broeden er ook een groot aantal koppels Drieteenmeeuwen op de rode kliffen van Helgoland.

Zeekoeten zijn echte zeevogels. Alleen tijdens het broed seizoen kun je deze deftige vogels tegen komen op het land. 

De Jan van Genten waren tijdens ons bezoek nog druk aan het heen en weer vliegen met nestmateriaal. 

Kramsvogel

KRAMSVOGEL

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Kanoet

KANOET

Op de grasvelden van het "oberland" foerageerde een groepje uiterst schuwe Kramsvogels. Toch kreeg ik een keer de kans om er een plaatje van te maken.

In het zachte licht van de invallende avond heeft deze Jan van Gent de landing ingezet. Landen is vaak een onbeholpen bezigheid voor deze echte zeevogels.

Bij een opkomende zon heb ik geprobeerd deze Jan van Gent met mooi tegenlicht in beeld te brengen. Dit valt niet altijd mee kan ik inmiddels wel uit eigen ervaring zeggen.

Op het naast Helgoland gelegen eilandje Dune zocht deze Kanoet driftig tussen de schelpen naar iets eetbaars. Toevallig lag ik er een Eider te fotograferen.

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Kleine Mantelmeeuw

KLEINE MANTELMEEUW

Scholekster

SCHOLEKSTER

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Op Helgoland ben ik ook andere technieken aan het proberen geweest. Het resultaat is onder meer deze low-key foto van een Jan van Gent.

Terwijl ik op het strand van Dune zeehonden lag te fotograferen, kon ik de verleiding niet weerstaan om deze Kleine Mantelmeeuw aan de vloedlijn mee te pakken.

In de duinen bij het erg kleine vliegveldje van Dunne stond deze Scholekster te zonnen. Terwijl wij ons ijsje op aten wilde hij/zij wel even mooi poseren. Nog hartelijk dank.

De Jan van Genten begroeten elkaar door middel van hun snavels in de lucht te "steken" en langs elkaar te draaien, Steeds weer opnieuw een schitterend schouwspel.

GROTE STERN

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Huismus

HUISMUS

Er werd in het water voor ons appartement druk gevist door de Grote Sterns. Voor mij een mooie gelegenheid om "dicht bij huis" te fotograferen.

Sommige Jan van Genten kozen een steile klif uit om hun nest op te bouwen. Het is in ieder geval rustiger dan in zo'n overvolle kolonie.

Niet alleen heb ik geprobeerd low-key foto's te maken. Ook deze softe high-key foto van een Jan van Gent vind ik persoonlijk prima gelukt.

Ook de gewone Huismus was ruim vertegenwoordigd op Helgoland. Onder weg naar "boven" liep ik dit mannetje tegen het lijf.

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Eider

EIDER

Bonte Kraai

BONTE KRAAI

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Deze Jan van Gent keek even nieuwsgierig tussen het gras door wat ik aan het uitspoken was. Ik vond dit wel een grappig beeld om op deze manier vast te leggen.

Rondom Helgoland zijn heel veel Eiders te vinden. Deze schuwe eend op de gevoelige plaat vast leggen is nog niet zo gemakkelijk. Eindelijk eentje die mee wilde werken.

Op de terug weg naar ons appartement liep ik plotseling tegen deze Bonte Kraai aan. Dus toch maar weer een soort van plat op de grond voor een laag standpunt.

De Jan van Genten vliegen af en aan langs de kliffen, dat gaf mij de gelegenheid om vliegbeelden te maken. Iets waar ik niet zo bedreven in ben, maar oefening baart kunst.