Steenuil

Presentaties

Ik heb enkele Powerpoint presentaties ontwikkeld.
Deze presenteer ik op afspraak bij verenigingen en instellingen.
Je kunt via het contactformulier mij altijd vrijblijvend benaderen.

Huismus

Vogels van Nederland

Nederland is een vogelland bij uitstek. Door de ligging aan de kust en door de verschillende landschappen in ons land, vinden veel vogels hier hun thuis. Maar niet elke vogel is geschikt voor elk landschap. Daarom zal je sommige vogels niet overal tegenkomen. In de presentatie “Vogels van Nederland” neem ik u mee langs de diversiteit van onze vogels in de verschillende biotopen. Wetenswaardigheden over de vogels en het tot stand komen van de foto’s zullen de revue passeren. Foto's van o.a. Goudvink, Roodborsttapuit en natuurlijk de IJsvogel.

Duur: Ongeveer 90 minuten exclusief pauze.

Goudvink

Goudvink

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

IJsvogel

IJsvogel

IJsland

IJsland

IJsland is een belangrijk biotoop voor ontelbare vogels en vogelsoorten. Vele soorten eenden en ganzen komen er voor, naast zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de Sneeuwuil. Op IJsland komen zowel overwinteraars voor als vogels die het als rustplaats, broedplaats of foerageerplaats gebruiken. Zo komt de Papegaaiduiker er in groten getale voor. Daarnaast komt ook de Zeekoet veel voor langs de klifkusten. In de presentatie “IJsland” laat ik beelden zien van vogelsoorten op het eiland zoals Watersnip, Alpensneeuwhoen en natuurlijk de Papegaaiduiker.

 

Duur: Ongeveer 45 minuten exclusief pauze.

Papegaaiduiker

Papegaaiduiker

Watersnip

Watersnip

Alpensneeuwhoen

Alpensneeuwhoen

Avifauna

Avifauna

Avifauna is voor veel mensen een begrip. In 1950 opende het eerste vogelpark ter wereld zijn deuren in Alphen aan den Rijn en nu, bijna 75 jaar later, weten honderdduizenden bezoekers het park jaarlijks te vinden. Er is veel veranderd sinds die beginperiode. Avifauna ontwikkelde zich tot een veelzijdige dierentuin die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog opneemt en die meegaat met zijn tijd. Als bezoeker en fotograaf van vooral vogels een ideale gelegenheid om mooie plaatjes te schieten van papegaaien en neushoornvogel soorten.

 

Duur: Ongeveer 45 minuten exclusief pauze.

Roze Kaketoe

Roze Kaketoe

Edelpapegaai

Edelpapegaai

Dubbele Neushoornvogel

Dubbele Neushoornvogel

Appelvink

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal, die zo'n 150.000 jaar geleden is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beslaat een groot gedeelte van de heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten in Overijssel. Het is ook in deze omgeving waar het mogelijk is om vanuit commerciële fotohutten het wel en wee van de daar voorkomende bosvogels als Appelvink, Groenling en Grote Bonte Specht te fotograferen.

Duur: Ongeveer 45 minuten exclusief pauze.

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

Groenling

Groenling

Gekraagde Roodstaart

Gekraagde Roodstaart

Gambia

Vogels van Gambia

Gambia is een klein Afrikaans land dat bestaat uit een tamelijk smalle strook land langs de Gambia rivier. Gambia is zo’n 250 kilometer lang en slechts enige kilometers breed. Zo is Gambia het kleinste land van het Afrikaanse vasteland. In het westen ligt de Atlantische Oceaan en verder wordt Gambia in zijn geheel omsloten door Senegal. In Gambia werden tot dusver ongeveer 450 verschillende vogelsoorten geteld. Deze vogels dragen soms de meest illustere namen zoals daar zijn de Krokodillenwachter, Schubkoplawaaimaker en Lelieloper.

 

Duur: Ongeveer 60 minuten exclusief pauze.

Krokodillenwachter

Krokodillenwachter

Schubkoplawaaimaker

Schubkoplawaaimaker

Lelieloper

Afrikaanse Jacarna of Lelieloper

De wereld rond in één uur

De wereld rond in één uur is een compilatie van beelden van een aantal reizen die ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Deze presentatie neemt je mee naar elf landen op drie verschillende continenten. Buiten de vogels van IJsland, Gambia, Mauritius en Extremadura (Spanje) is er in deze presentatie ook veel ruimte voor andere dieren. Zoals de vlinders en leguanen van Costa Rica, de zoogdieren van Etosha NP (Namibië) de nijlpaarden van de Okavanga delta (Botswana) en de maki's op Madagaskar.

Duur: Ongeveer 60 minuten exclusief pauze.

Vlinder

Costa Rica

Botswana

Maki

Madagaskar

Extremadura

De Extremadura in het zuidwesten aan Portugal grenzend is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. De regio Extremadura heeft een oppervlakte zo groot als die van Nederland alleen wonen er op deze zelfde oppervlakte maar 1,1 miljoen mensen. Het landschap is er nog volledig onaangetast, het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. In het voorjaar van 2023 ben ik op zoek gegaan naar de vogelsoorten van deze regio. Scharrelaar, Steenarend en de Bijeneter komen voorbij.

 

Duur: Ongeveer 45 minuten exclusief pauze.

Scharrelaar

Scharrelaar

Steenarend

Bijeneter

Bijeneter

Madagaskar

Madagaskar

Ten oosten van het vaste land van het continent Afrika ligt in de Indische oceaan het mysterieuze maar ook schitterende eiland Madagaskar. Vanuit de hoofdstad Antananarivo heb ik in augustus 2019 een reis ondernomen naar het uiterste zuiden van dit op drie na grootste eiland van de wereld. Madagaskar heeft een unieke flora en fauna die zich grotendeels onafhankelijk hebben ontwikkeld van het vasteland van Afrika.

 

Duur: Ongeveer 60 minuten exclusief pauze.

Kameleon

Kameleon

Agapornis Cana

Agapornis Cana

Baobab

Baobab