Extremadura 2023
In het voorjaar van 2023 verbleven wij net als in het najaar van 2021 een week in het Spaanse Extremadura. We waren wederom te gast bij Gertjan en Elly op hun schitterende Finca las Abubillas. Genieten van de schitterende natuur in deze ultieme rustige omgeving. Uiteraard was de camera mee.
Informatie over de Finca van Gertjan en Elly vind je hier:
De schitterend gekleurde Scharrelaar gefotografeerd vanuit een commerciële fotohutje. We hebben er even op moeten wachten maar uiteindelijk is de foto gelukt.
Het was weer een mooi avontuur op zich, de rit naar het onherbergzame leefgebied van de Steenarend. Uiteindelijk meermaals op de rotsen op de setting gezeten.
Na weken van droogte viel er eindelijk een bui regen in de Extremadura. De Steenuil keek verbaasd omhoog om even te checken of hij moest gaan schuilen voor deze regen.
Achter op de Finca is een wand waar de Bijeneters broeden. Zet er een klein katoenen tentje naast en er kunnen mooie beelden uit gemaakt worden.
Tijdens ons verblijf heb ik vaak een bezoekje gebracht aan het fotohutje. De Appelvinken hadden ook dit jaar weer jongen groot gebracht.
Wat en geweldige vogels zijn het toch. Een week lang genoten van de brutale Blauwe Eksters. Op de Finca overal aanwezig.
De Boomklever was een vaste gast voor het fotohutje op 'onze' Finca. Volgens mij zijn de Spaanse Boomklevers nog sneller dan de Nederlandse.
Onderweg tijdens onze ritjes met de auto zijn we vaak Buizerds tegen gekomen. Helaas wilde er geen enkele keer eentje zittend poseren.
Misschien wel één van onze mooiste ontmoetingen onderweg. De uit volle borst zingende Europese Kanarie op een roestig prikkeldraadje.
Tijdens het wachten op de Steenarenden kwam de Gaai stiekem van het voer snoepen. Voor de Gaai waren er ook meelwormen neergelegd.
Een veel geziene soort, maar helaas weinig gefotografeerd. De Grauwe Gors was mij vaak te vlug af, gelukkig deze ene keer niet.
De Grote Zilverreiger in Nederland de laatste jaren niet meer weg te denken. Ook in Spanje hebben we ze vaak overvliegend gezien.
Als je in de gelegenheid bent om een Bijeneter van heel dichtbij te fotograferen dan mag een kop portretje van deze kleurrijke vogel zeker niet ontbreken.
Het Steenuiltje was actief. Nieuwsgierig vloog hij heen en weer van rots naar rots. Was het de regenbui welke in aankomst was of toch iets anders?
De Steenarend is een echte typische arend: groot, bruin en hoog cirkelend op zoek naar een prooi. Het is een van de algemeenste arendsoorten in Europa.
Erg blij met de paar foto's die ik deze vakantie heb mogen maken van de Scharrelaar. Ter vergelijking, de Scharrelaar is ongeveer net zo groot als onze Gaai.
Een vogeltje welke we maar één keer tegen gekomen zijn tijdens onze vakantie, de Grijze Gors. Een onopvallende vogel waarbij het streep patroon op de kop opvalt.
In de vroege ochtend de mogelijkheid gehad om de Hop te fotograferen. Helaas bleef het bij deze ene mogelijkheid. Wel veel (opvliegend) gezien onderweg.
Op een smal landweggetje kwamen we de Iberische Klapekster tegen. Een soort welke in Europa alleen in Zuid-Frankrijk en het Iberisch schiereiland voorkomt.
Niet de mooiste foto van onze vakantie maar toch een redelijk bewijsplaatje dat we ook de gewone Klapekster voorbij hebben zien komen. Deze zat hoog in een boom.
Op de Finca is natuurlijk ook de Koolmees aanwezig. Volgens mij zijn ze in Spanje toch ietsje fletser dan de Nederlandse meesjes die bij ons rond vliegen.
Een overvliegende Ooievaar. We hebben er tientallen gezien in de Extremadura dit voorjaar. Ik kon het niet laten om er toch even een vliegbeeld van te maken.
Een niet alledaagse waarneming voor mij van de Purperkoet. Deze vogels zwemmen niet graag, maar ze klimmen in het riet of rennen over de grond.
Tijdens de lunch op het terras bij een klein plaatselijk restaurantje ontdekte ik deze Putter. Het was geen toeval dat ik de camera naast mij op de stoel had liggen.
Terwijl ik van achter een camouflagenetje in de auto zat te kijken, vroeg ik mijzelf af wie nu wie aan het begluren is. Het Steenuiltje dacht wellicht exact hetzelfde.
De Scharrelaar kwam dichtbij genoeg zitten om er een mooi kopportret van te trekken. Helaas brengen ze maar zelden een bezoek aan Nederland.
Achter op de Finca is een wand waar de Bijeneters broeden. Zet er een klein katoenen tentje naast en er kunnen mooie beelden uit gemaakt worden.
Het was weer een mooi avontuur op zich, de rit naar het onherbergzame leefgebied van de Steenarend. Uiteindelijk meermaals op de rotsen op de setting gezeten.
De Ralreiger komt voornamelijk voor in Zuid- en Oost-Europa. In Nederland is het een zeldzame verschijning. Kenmerkend aan Ralreigers zijn de geheel witte vleugels die pas opvallen bij het opvliegen.
Vanaf een hoge uitkijkpost in het territorium wordt door de Roodborsttapuit het grootste deel van het uit insecten bestaande voedsel opgespoord. Dit mannetje is herkenbaar, zwarte kop, witte halszijden en feloranje borst.
Één van mijn wenssoorten tijdens deze reis was ongetwijfeld de mooie Roodkopklauwier. Tot in de jaren vijftig nog broedvogel in Nederland. Het broedgebied van deze soort is ligt tegenwoordig veel zuidelijker.
Rotsmussen waren vaak aanwezig rond het hutje op de Finca. Een mussensoort waar je onterecht weinig foto's van voorbij ziet komen op de sociale media. Door middel van deze foto een ode aan de fors ogende Rotsmus.
Waarschijnlijk omdat er veel aanbod van voedsel was zoals slangen en reptielen hebben we deze reis veel Slangenarenden gezien. Zweeft langdurig op zoek naar een prooi en bidt vaak heel hoog in de lucht.
De Spaanse Mus lijkt op onze huismus en komt onder andere voor in Zuid-Europa. Hij is daar helemaal niet zo algemeen. Het mannetje van de Spaanse Mus is gemakkelijk te onderscheiden van de Huismus.
Omdat er op de locatie van de scharrelaar heel lang geen scharrelaar te zien was, hebben we ons vermaakt met onder andere dit vrouwtje van de Torenvalk en enkele zwarte spreeuwen en de kleurrijke hop.
Als broedvogel is de Kuifleeuwerik in Nederland uitgestorven. In Extremadura is de van oorsprong op steppen en halfwoestijnen levende grondvogel wel aanwezig op de zandige en droge gronden.
Als je ongezien zo dichtbij de machtige Steenarend kan komen dan mag een kop portret niet ontbreken. Let ook even op de "haak"aan de snavel.
Bijeneters fotograferen staat garant voor heel veel kliks. Bij het zien van deze soort blijf je afdrukken. Jammer dat we deze soort niet vaak in Nederland tegen komen.
De Scharrelaar kwam even kort op de setting voor de hut. Gelukkig bleef hij wel even rustig zitten, jammer genoeg kwam hij hierna niet meer terug voor een tweede kans.
Het Steenuiltje was erg actief. Hij ving af en toe een groot insect en vloog zenuwachtig heen en weer tussen rotsen en tak. Gelukkig bleef hij steeds in beeld. Genieten dus.
Een foto genomen vanuit het hutje op de Finca. Het mannetje van de Vink heeft in broedkleed een blauwgrijs petje, een oranjerode borst en wangen. Zijn staartveren zijn zwart, behalve de (witte) buitenste staartpennen.
Het wachten op de kleurrijke scharrelaar werd makkelijker doordat er steeds Zwarte Spreeuwen op de setting kwamen rusten of ruzie maken. In zomerkleed echt schitterend mooie gitzwarte vogels.
De Roodkopklauwier is één van mijn favoriete vogels geworden tijdens ons verblijf in Spanje. Deze vogel hing vaak rond op de Finca. Helaas zijn het schuwe vogels en dus moeilijk te benaderen. Heel soms had ik geluk.
De Iberische Klapekster komt voor van Noord-Afrika tot Centraal-Azië en India. In Europa komt hij alleen voor op het Iberisch schiereiland en in Mediterraan-Frankrijk. Wij hadden het geluk een koppeltje te ontmoeten.