Texel

In verband met de Corona pandemie blijven we dit jaar in eigen land en dan is twee weken naar Texel geen straf. Het werd een bloedhete zomer met zelfs op Texel geen zuchtje wind. De pagina wordt nog aangevuld met een aantal foto's.

Kneu

KNEU

Europese Kanarie

EUROPESE KANARIE

Zwarte Ooievaar

ZWARTE OOIEVAAR

Fitis

FITIS

Kneutjes zijn vaak te zien in groepjes, waarbij de vogels erop los kwetteren. Een man kneu in prachtkleed heeft een fraaie karmijnrode borst en 'baret'. De kneu broedt in lage struiken en struwelen nabij kruidenrijke vegetaties, in allerlei tamelijk open landschappen. Nederlandse broedvogels overwinteren in Zuid-West Europa. 

Deze Zuid-Europese soort is in Nederland tijdens de broed nog slechts op enkele plekken te vinden, met name in de omgeving Venlo. De Europese Kanarie houdt zich graag op in parken, boom-gaarden en begraafplaatsen en valt dan vooral op door z'n zang, een razendsnelle stroom van rinkelende en trillende klanken.

In Nederland wordt de Zwarte Ooievaar alleen op doortrek gezien en hij duikt steeds vaker op. In mei en in augustus worden de meeste zwarte ooievaars hier gezien. Vaak gaat het dan om niet-geslachtsrijpe dieren, die tijdens hun omzwervingen ons land bezoeken. Soms blijven vogels in de zomer in Nederland hangen. 

De Fitis behoort tot een groep kleine bruingroene zangvogels die in uiterlijk sterk op elkaar lijken. De fitis laat zich binnen deze groep moeilijk onder scheiden van de tjiftjaf. Maar de zang van de fitis is onmiskenbaar: een zacht, melancholiek fluitend, aflopend riedeltje. De fitis broedt op de grond en zoekt zijn voedsel in struwelen.