IJsberg

IJsland

Het verjaardagscadeau voor Wenda haar 50ste verjaardag, een 11-daagse rondreis over de schitterende wegen van IJsland. Vanwege de corona pandemie een paar jaar vertraagd maar Wenda en ik heb er niet minder van genoten. IJsland is het dunst bevolkte land van Europa en dat merk je direct, wat een rust. Doelsoorten waren onder andere het Alpensneeuwhoen, de IJslandse Brilduiker, de Harlekijneend en nog een paar mooie andere soorten in zomerkleed.

Goudplevier

GOUDPLEVIER

Papegaaiduiker

PAPEGAAIDUIKER

Koperwiek

KOPERWIEK

Harlekijneend

HARLEKIJNEEND

De Goudplevier in zomerkleed kwamen we vooral tegen langs gravelwegen. Helaas is de vogel in Nederland geen broedvogel meer. In IJsland daarentegen is hij veelvuldig aanwezig.

Één van de doelsoorten deze vakantie was ongetwijfeld de Papegaaiduiker. In het Zuidelijk gedeelte van IJsland hebben we "deze clown van de zee" in een tweede poging gevonden.

De allereerste vogel welke ik bij onze eerste stop voor de lens kreeg was de Koperwiek. Met enig geduld wilde deze lijsterachtige op de steen gaan zitten welke ik voor ogen had.

In de snel stromende beekjes en riviertjes op IJsland is de mooie Harlekijneend te vinden. Broed in Europa alleen op IJsland. Weer één van mijn doelsoorten afgevinkt.

Bontbekplevier

BONTBEKPLEVIER

Wilde Zwaan

WILDE ZWAAN

Tureluur

TURELUUR

IJslandse Grutto

IJSLANDSE GRUTTO

In Nederland is het Bontbekpleviertje een zeldzame broedvogel aan het worden. Op IJsland zijn we hem toch nog veelvuldig tegen gekomen. T.b.v. ringonderzoek heeft deze vogel twee ringen om.

In Nederland is het een wintergast maar op IJsland een broedvogel. Deze statige Wilde Zwaan liep met drie pullen rond te stappen. Dus op grote afstand gebleven. Veelvuldig gezien.

De Tureluur met zijn fel rode poten en zijn kenmerkende roep is één van de meest geziene vogels. In ieder weiland kon je er wel eentje vinden. Deze compositie met de gele bloemetjes spreek mij wel aan.

De IJslandse Grutto is een ondersoort van onze Nationale vogel, de Grutto. Ze zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, de IJslandse Grutto is roder dan onze nominaatvorm Grutto.

Eider

EIDER

Alpensneeuwhoen

ALPENSNEEUWEHOEN

Regenwulp

REGENWULP

Grauwe Franjepoot

GRAUWE FRANJEPOOT

Overal langs de kusten en in meren kan je de Eider aantreffen. Zelfs op het ijskoude gletsjermeer van Jökulsarlón met veel afgebrokkelde drijvende ijsschotsen waren ze aanwezig.

Het Alpensneeuwhoen behorend tot de familie van de  ruigpoothoenders stond op mijn verlanglijstje. Deze vogel in overgangskleed liet zich enkele seconde verleiden tot een foto.

Hij is kleiner als zijn grotere broer de Wulp. En ook is zijn snavel een stukje korter. Deze Regenwulp liep in het grasland te scharrelen op zoek naar iets eetbaars en trok zich niets van mij aan.

Een van doelsoorten tijdens deze vakantie was zeker de Grauwe Franjepoot in Zomerkleed. Dit mannetje liet zich vereeuwigen, maar wat zijn het vlugge rakkers tijdens het foerageren.

Grote Jager

GROTE JAGER

Watersnip

WATERSNIP

Noordse Stormvogel

NOORDSE STORMVOGEL

Kleine Jager

KLEINE JAGER