Helgoland

 

Helgoland is een Duits Waddeneiland in de Noordzee. In het verleden is het eiland onderdeel geweest van Denemarken en van het Verenigd Koninkrijk, sinds 1890 is het Duits grondbezit. Het eiland staat bekend vanwege haar toerisme maar bij vogelaars en fotografen is het vooral bekend om zijn kolonie Jan van Genten. Eind april zijn Wenda en ik er een aantal dagen geweest. Doelsoorten waren de daar op de kliffen broedende Drieteenmeeuwen, en uiteraard de schitterende Jan van Genten.

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Drieteenmeeuw

DRIETEENMEEUW

Zeekoet

ZEEKOET

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Helgoland staat bekend om haar grote kolonie Jan van Genten. Deze vogel gaat dus veel voorbij komen in deze fotoserie over Helgoland.

Evenals de Jan van Genten broeden er ook een groot aantal koppels Drieteenmeeuwen op de rode kliffen van Helgoland.

Zeekoeten zijn echte zeevogels. Alleen tijdens het broed seizoen kun je deze deftige vogels tegen komen op het land. 

De Jan van Genten waren tijdens ons bezoek nog druk aan het heen en weer vliegen met nestmateriaal. 

Kramsvogel

KRAMSVOGEL

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Kanoet

KANOET

Op de grasvelden van het "oberland" foerageerde een groepje uiterst schuwe Kramsvogels. Toch kreeg ik een keer de kans om er een plaatje van te maken.

In het zachte licht van de invallende avond heeft deze Jan van Gent de landing ingezet. Landen is vaak een onbeholpen bezigheid voor deze echte zeevogels.

Bij een opkomende zon heb ik geprobeerd deze Jan van Gent met mooi tegenlicht in beeld te brengen. Dit valt niet altijd mee kan ik inmiddels wel uit eigen ervaring zeggen.

Op het naast Helgoland gelegen eilandje Dune zocht deze Kanoet driftig tussen de schelpen naar iets eetbaars. Toevallig lag ik er een Eider te fotograferen.

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Kleine Mantelmeeuw

KLEINE MANTELMEEUW

Scholekster

SCHOLEKSTER

Jan van Gent

JAN VAN GENT

Op Helgoland ben ik ook andere technieken aan het proberen geweest. Het resultaat is onder andere deze Low-Key foto van een kopstudie van de Jan van Gent

Ik lag op het strand van Dune om de zeehonden te fotograferen. Toch kon ik de verleiding niet weerstaan om deze Kleine Mantelmeeuw aan de vloedlijn even mee te pakken.

In de duinen bij het erg kleine vliegveldje van Dune stond deze Scholekster te zonnen. Terwijl wij ons ijsje opaten wilde hij/zij wel even mooi poseren. Nog hartelijk dank.

De Jan van Genten begroeten elkaar door middel van hun snavels in de lucht te "steken" en langs elkaar te draaien. Steeds weer een mooi schouwspel.