Gaai

Kraaiachtigen

Blauwe Ekster

Blauwe Ekster
Blauwe Ekster
Blauwe Ekster
Blauwe Ekster
Blauwe Ekster
Blauwe Ekster
Blauwe Ekster
Blauwe Ekster

De Blauwe Ekster is een vogel uit de familie van de kraaiachtigen. De vogel is ongeveer 35 centimeter lang en lijkt qua gedrag op de “gewone” Ekster die wij kennen. De Blauwe Ekster is een endemische soort op het Iberisch schiereiland. Het leefgebied is laagland tot hoogstens 700 m boven de zeespiegel. Mannetje en vrouwtje hebben geen verschillende uiterlijke kenmerken.

Voor meer informatie over de Blauwe Ekster:

Ekster

Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster
Ekster

Eksters zijn intelligente vogels met een fascinerende leefwijze. Tot hun derde levensjaar leven eksters in 'jeugdbendes'. Daarin doen ze de ervaring op die een ekster nodig heeft om jongen groot te kunnen brengen. Eksters eten wat ze kunnen vinden: het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood. Vooral in het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels.

Voor meer informatie over de Ekster:

Gaai

Gaai
Gaai
Gaai
Gaai
Gaai
Gaai
Gaai
Gaai

Gaaien eten vooral insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. 's Winters eten gaaien vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en ander eetbaars. In het najaar hamsteren gaaien de eikels en verstoppen die in de grond. Bij voedselgebrek worden ze opgegraven. De eikels die ze niet opgraven, kunnen uitgroeien tot bomen. Weet een gaai dat hij in de gaten wordt gehouden tijdens het verstoppen, dan komt hij later terug om de eikel elders te verstoppen.

Voor meer informatie over de Gaai: